bakery 1868396 1280
Trendy

Wegańska Pizza Bezglutenowa (niskotłuszczowa)


Osoby przechodzące na dietę wegańską, często nie mogą sobie wyobrazić życia bez pizzy. No bo pizza bez sera, to co to za pizza?

Jednak to pikuś w porównaniu z tym co czują osoby, które do tego z różnych powodów nie mogą jeść glutenu.
Pizze bez sera da się zrobić tak aby była smaczna i atrakcyjna dla konsumujących, ale jak zrobić pizze bez glutenu?
No właśnie jak ją zrobić? My już wiemy 🙂

Zamieszczam, sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, przepis na pizzę wegańską na cieście bezglutenowym. W oryginalnym przepisie używaliśmy odrobiny oliwy z oliwek, jednak od jakiegoś czasu wykluczyliśmy wszelkie oleje z menu. Okazało się, że ciasto da się bez problemu zrobić bez tłuszczu, a pizza nadal wychodzi bardzo smaczna.

Ciasto na pizze (ilość na jeden placek):

  • 200g mąki gryczanej
  • 50g mąki z amarantusa (lub kukurydzianej)
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 15g drożdzy
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml wody
  • opcjonalnie 10-20 ml mleka roślinnego
  • opcjonalnie łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta:

Mieszamy bardzo dokładnie drożdże z solą, cukrem, wodą www.euro.who.int.  W oddzielnej misce mieszamy składniki suche.

Jednolity roztwór drożdży i wody łączymy ze składnikami suchymi.

Jeśli konsystencja jest zbyt lepka dodajemy mąki (gryczanej i ziemniaczanej, aż do uzyskania mniej klejącej konsystencji)

Ciasto długo i energicznie wyrabiamy. W razie gdyby ciasto było z kolei za suche, bardzo powoli dodajemy wody lub mleka roślinnego. Ciasto powinno nie lepić się zbytnio do rąk i mieć konsystencję plasteliny.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, nacieramy ją wodą i owijamy folią spożywczą. Wsadzamy do lodówki na 15-20 minut aby wyrosło.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia na kształt okręgu, zawijamy lekko brzegi ciasta.

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka tymianku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy ,zalać odrobiną wrzącej wody i wymieszać https://pl.wikipedia.org/wiki/Weganizm. Następnie dodać koncentrat i dolewać powoli wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji (sos powinien mieć konsystencję rzadkiej śmietany)

Smarujemy cienką warstwą sosu rozwałkowane ciasto

Farsz 1:

  • pół słoika oliwek
  • pół dużej papryki (lub jedna mała)
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 15 małych pieczarek
  • (opcjonalnie tofu tarte na tarce z dodatkiem czosnku granulowanego)
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

Oliwki i posiekaną paprykę i kukurydzę mieszamy z suszoną papryką, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, solą morską, majerankiem i oregano.

Pieczarki, pomidora i cebulę kroimy w plasterki

Kładziemy farsz na pizze posmarowaną sosem w nasypującej kolejności:

1.pieczarki

2.cebula

3.mieszanka oliwek itd

4.(opcjonalnie tofu)

5.Pomidor

Farsz 2:

1/4 słoika oliwek

1/4 papryki

1/4 puszki kukurydzy

pół cebuli

100 g listków szpinaku baby

1,5 kostki tofu

5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Z oliwek, papryki i kukurydzy robimy taką samą mieszankę jak poprzednio,

czosnek i cebule kroimy w plasterki, tofu trzemy na tarce i mieszamy z solą i czosnkiem granulowanym.

Kładziemy farsz w kolejności:

1 https://pl.wikipedia.org/wiki/Od%C5%BCywianie.mieszanka oliwek itd

2.1.2 tofu

3.cebula

4.szpinak

5.druga cześć tofu

6. czosnek

Pizze pieczemy na papierze, na początek 250 C ok 20 minut

Jeśli uważamy, że ciasto potrzebuje jeszcze trochę czasu, możemy obniżyć temp do 180 C i popiec je 10-15 minut.

Pizze kroimy ostrym nożem (może być ciężko zwykłym, mi najlepiej się kroi takim z małymi ząbkami)

Jemy polaną sosem.

Smacznego!

Rate this post