herbs 1140763 1280
Rozwój

Babka lancetowata


(Plantago lanceolata L., rodz. Plantaginaceae)

Jest to roślina wieloletnia z rozetką lancetowatych, przyziemnych liści, mogących osiągnąć do 50 cm. Różowobrunatne kwiaty są niewielkie, zebrane w kłos, osadzone na łodyżce wyrastającej z rozetki liści.

Babka lancetowata pospolicie występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

Surowcem dostarczanym przez roślinę są liście. Zbiera się je w czasie kwitnienia rośliny i suszy w cieniu w temperaturze pokojowej. Do zbioru nadają się rośliny już pierwszego roku po wykiełkowaniu

Skład chemiczny

Liście babki lancetowatej są bogate w śluz, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminę C i K, karoten i substancje mineralne. Za jej działanie przeciwbakteryjne odpowiada glikozyd irydoidowy – aukubina.

Działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • osłaniające,
  • regulujące przemianę materii,
  • uodporniające.

Zastosowanie

Sok i napar z babki lancetowatej stosuje się jako lek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, w nieżytach przewodu pokarmowego z niedokwaśnością, w stanach zapalnych śluzówki przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka, jelit i biegunkach.

Jest środkiem wykrztuśnym używanym w nieżytach górnych dróg oddechowych, suchym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli i kokluszu.

Ponadto babka stosowana jest przy zapaleniu dróg moczowych, głównie pęcherza i nerek.

Zewnętrznie stosuje się okłady z babki przy trudno gojących się ranach, oparzeniach i otarciach naskórka. Także przy owrzodzeniach i użądleniach.

Napar stosuje się przy zapaleniu spojówek

Formy podawania

Sok: można serwować z mlekiem i miodem.

Napar: łyżkę liści zalać szklanką wrzątku journals.viamedica.pl. Po 15 minutach można go podawać w ilości 1/3 szklanki przed jedzeniem.1

Młode liście babki, podobnie jak i pokrzywy, można dodawać do sałatek.

Bardziej powszechna i znana babka zwyczajna również jest surowcem leczniczym, jednak zawiera mniej związków biologicznie czynnych.

Mieszanki

Można przygotować wykrztuśne mieszanki z macierzanką, tymiankiem lub prawoślazem.

Rate this post